Diner

Chinese jiaozi (dumplings)

Jiaozi, dumplings, vegetarian

Jiaoziiiiii! Jiaozi, beter bekend als dumplings, komen uit China en daar heb ik ze vorige jaar ook ontdekt tijdens een lange backpackreis door dit mooie land. Jiaozi zijn heel erg lekker en ze vallen dan ook in de categorie ‘lievelingseten’ voor mij 🙂 (naast baozi, waar in de toekomst ook zeker nog een recept van zal komen). In China kun je ze in elk klein restaurantje en ook bij kraampjes op straat heel goedkoop krijgen. In Nederland helaas alleen bij  dim sum restaurants en een diepvriesversie bij de Aziatische supermarkt. Sinds onze reis door China ben ik mij meer gaan verdiepen in de Chinese keuken en heb ik al een paar keer zelf jiaozi gemaakt. Het kost wel wat tijd om ze te vouwen maar dat is  heel gezellig om samen te doen. 
Dit is een aangepaste versie van een recept van één van mijn favoriete foodblogs voor Chinese recepten, The Woks of Life.

Voor 25 dumplings met sausje om ze in te dippen

Ingrediënten (veganistisch)
Jiaozi vulling
150 gram wortel
150 gram Chinese kool
150 gram gekookte mu er (Chinese paddenstoel) of shiitake paddenstoelen
120 gram lenteui (bevat 1 eetlepel voor de saus)
1 eetlepel gember in stukjes
4 knoflooktenen in stukjes (bevat 1 teen voor de saus)
3 eetlepels Shaoxing wijn (of droge sherry)
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 theelepel suiker
1 eetlepel olie om in te roerbakken (ik gebruik kokosolie of rijstolie i.v.m. het hoge rookpunt)
halve theelepel witte peper
200 gram deegvellen voor dumplings uit de diepvries. Deze zijn te koop bij de Aziatische supermarkt. Je kunt het deeg ook zelf maken, kijk voor instructies naar het originele recept, ik heb dat nog nooit gedaan. Het is belangrijk dat de deegvellen niet meer diepgevroren zijn maar ook niet helemaal ontdooid want dan breken ze of plakken ze aan elkaar vast. Haal ze daarom 2 uur van tevoren uit de vriezer.

Jiaozi saus
3 eetlepels Chinese donkere azijn
4 eetlepels lichte sojasaus
1 knoflookteen
1 eetlepel lente-ui


Bereiding
– Snijd de wortel, de paddenstoelen, de kool en de lente-ui in hele kleine stukjes, ik doe dit door iedere groentesoort even apart in de staafmixer te mixen. Je krijgt dan perfecte kleine stukjes en het gaat erg snel. Houd 1 eetlepel lente-ui apart voor de saus die je straks maakt.
– Snijd de gember en knoflook in kleine stukjes. Houdt ook 1 knoflook teen apart voor de saus.
– Verhit de olie in een pan en doe de gember en knoflook erin. Laat dit zo’n 30 seconden bakken tot het naar gember en knoflook begint te ruiken in de keuken.
– Roerbak de wortel, paddenstoelen en kool ongeveer 7 minuten tot het meeste vocht eruit verdampt is.
– Doe de geroerbakte groenten in een schaal en giet eventueel vocht af.
– Voeg de sojasaus, sesamolie, suiker, peper en lente-ui aan het groentemengsel toe

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zo ziet de vulling voor de jiaozi eruit

– Kook water in een grote pan.
– Haal voorzichtig een deegvel van de stapel met je vingers. Als ze toch nog bevroren zijn kun je ze per stuk los stomen door ze boven de pan met kokend water te houden.
– Doe met een lepel wat vulling op een deegvel en maak de bovenste helft van het deel nat met wat koud water. Vouw het deegvel naar boven goed dicht zodat het een halve cirkel wordt. Officieel moet je in het midden beginnen en dan aan de linker en rechterkant 2x vouwen maar ik vind het makkelijker om aan de rechterkant te beginnen de rand telkens 1 cm naar links toe te vouwen. Doe dit 4 of 5 keer voor een mooi geplooid randje.
– Leg jiaozi die klaar zijn op een bord. Afhankelijk van de grootte van je pan kan je ze nu koken in het water. Ik heb het per 10 gedaan (mijn pan was niet zo groot).
– Kook de jiaozi in totaal ongeveer 7 minuten, nog zo’n 4 minuten als ze eenmaal drijven. Je moet gewoon even eentje proberen om te kijken of ze klaar zijn.
– Als ze zacht zijn kun je ze uit de pan halen en op een bord leggen. Leg ze niet tegen elkaar aan want dan gaat alles aan elkaar plakken en trek je ze later uit elkaar.
– Maak nu de saus door de sojasaus en azijn in een schaaltje te doen samen met de overgebleven knoflook (1 teen) en lenteui (1 eetlepel).

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.