China

20 november: Chinees studeren in China – FAQ

Uitzicht vanuit het OEC gebouw (Overseas Education College)

Omdat ik regelmatig vragen krijg over hoe ik mijn semester in China georganiseerd bestaat dit verslag uit een uitgebreid antwoord op deze vraag. Omdat het over studeren in China gaat is dit voor iedereen die niet van plan is dit binnenkort te doen waarschijnlijk niet interessant. 🙂

Voorbereiding

In juli 2017 heb ik mijn research master klinische psychologie afgerond en daarom heb ik mijn verblijf in China zelf geregeld.  De aanmeldingen voor het autumn semester zijn meestal vanaf januari tot mei. Ik heb me in april aangemeld. Ik heb er lang over nagedacht of ik wel of niet zou gaan maar omdat het later heel moeilijk zal zijn om zomaar een half jaar naar het buitenland te gaan heb ik uiteindelijk besloten toch dit jaar te gaan. Aangezien ik nu nog niet ergens werkzaam ben leek dit het meest passende moment te zijn. Via internet heb ik willekeurig allerlei sites van universiteiten in China bekeken en door middel van emails naar informatie over de inschrijving gevraagd als dit niet op de site stond. Dit kostte wel even tijd maar ik kreeg altijd binnen een paar dagen al een reactie. Alle informatie zette ik in een excel sheet om het overzichtelijk te houden. In het begin was het lastig om een universiteit te kiezen want ik ken de meeste steden niet en het is ook moeilijk op basis van een website te weten welke universiteit goede taalprogramma’s heeft. Aangezien ik met geen enkele stad echt bekend ben leek het me het uiteindelijk het meest logisch om me voor een universiteit in mijn provincie, Fujian, in te schrijven. Ik wilde ook graag de mogelijkheid hebben mijn nanny en haar familie vaker te bezoeken. In Fujian staat Xiamen University als universiteit erg goed aangeschreven en hier is de luchtkwaliteit ook het beste vergeleken met andere steden. Twee goede redenen om dus voor Xiamen te kiezen. Dit werd bevestigd in de maanden erna wanneer ik aan Chinese vrienden vertelde dat ik naar Xiamen zou gaan. Iedereen zei dat het een hele leuke stad is en dat de universiteit heel goed is (ook al was niemand er nog zelf geweest, haha). Als je zoekt naar Xiamen op internet krijg je ook artikelen waarin staat dat Xiada (afkorting voor Xiamen University) de mooiste campus heeft. Dit is echter de campus in het centrum en onze faculteit is op een nieuwe campus ver weg van het stadscentrum, ergens op het platteland. Enkele weken na de bevestiging dat je bent toegelaten krijg je per post de documenten, een toelatingsbrief en aanvraagformulier voor het visum, thuisgestuurd. Bij het aanvragen van je visum moet je deze documenten meesturen om een visum voor een half jaar (X2) of een heel jaar (X1) te kunnen krijgen.

Een deel van mijn klas 🙂

Financiering

Omdat ik zelfstandig naar China ben gegaan wordt het programma niet betaald door een Nederlandse universiteit zoals wanneer je een uitwisseling doet. Gelukkig waren mijn ouders zo lief het collegegeld te betalen en de rest betaal ik zelf. Per semester bedraagt het collegegeld in Xiamen bedraagt 13.000 rmb, €1668,-. Dit bedrag verschilt per universiteit. De woonkosten zijn erg laag, ongeveer 130 euro voor 1 semester exclusief internet, water en elektriciteit (dit is ook niet veel extra). Verder is het leven in China nog steeds veel goedkoper dan in Nederland wat betreft boodschappen en openbaar vervoer. Mijn vliegticket was ook relatief goedkoop, ik boekte een ticket 5 weken van te voren en dit kostte maar 460 euro retour naar Shanghai. Er zijn ook verschillende scholarships aan te vragen maar ik kon helaas niet één vinden waar ik voor kon solliciteren. Nu in China blijken er wel degelijk scholarships te zijn waar ik me voor had kunnen aanmelden, helaas. De meeste studenten hier hebben een scholarship. Ook belangrijk, als je een scholarship wilt voor het semester dat in februari begint kan je al in het voorjaar het jaar ervoor een scholarship aanvragen. Scholarships zijn o.a. van het Confucius instituut, Tan Kah Kee en de Chinese Government Scholarship.

Inschrijving 

De inschrijving heb ik via de site gedaan. Ik had een aanbevelingsbrief van mijn universiteit gevraagd maar dit was niet verplicht. Al 3 dagen na het aanmelden kreeg ik een email dat ik was toegelaten dus ik denk niet dat de selectie erg streng was. Als je contacten in China hebt zou ik aanraden te vragen of ze de universiteit kunnen bellen om de te bevestigen dat je aanmelding goed is ontvangen. Voor Xiamen waren er geen specifieke aanmeldingscriteria. Ik heb ook klasgenoten die pas 17 of 18 jaar zijn en die net hun middelbare school hebben afgerond. Ook zijn er studenten van rond de 30 jaar maar de meesten zijn tussen de 19 en 25. Je hoeft geen voorkennis te hebben want er zijn ook beginnersgroepen met studenten die nog nooit chinees geleerd hebben. Ik zou wel aanraden alvast in Nederland een basis op te bouwen als je weet dat je naar China wilt want dan kan je op een hoger level instappen, maar dit is dus helemaal niet verplicht. Je kunt voor een zomerprogramma gaan, voor 1 semester of voor een heel jaar. Ook als je je in eerste instantie hebt aangemeld voor 1 semester dan kan je nog tot 3 weken voor het eind van het semester aangeven dat je nog een semester langer wilt blijven. 

Onze kamer op de 4e verdieping

Wonen

De meeste studenten wonen op de campus. De appartementen voor internationale studenten bestaan uit 4 slaapkamers, 2 douches en 2 toiletten en een gemeenschappelijke ruimte. Er is zoals ik eerder al eens schreef geen keuken. Elke kamer heeft een balkon. Je deelt deze kamer met een kamergenoot. Je hoeft je niet aan te melden voor een kamer, dit wordt automatisch geregeld. Als je niet op de campus wilt wonen kan je buiten de campus woonruimte zoeken maar dit leek mij nogal lastig vanuit Nederland.  Van tevoren zag ik er wel een beetje tegenop om met z’n tweeën een kamer te hebben maar het in mijn geval echt heel leuk.

De lessen

Om 8:00 begint de eerste les en na 45 minuten is er 10 minuten pauze. De tweede les is om 10:00, de derde om 14:30 en de vierde om 16:15. Gelukkig hoef ik maar op twee dagen om 8:00 te beginnen, de andere dagen om 10:00 en op vrijdag ben ik vrij. Per week heb ik 11 taallessen van 1,5 uur. 6x comprehensive chinese, 2x listening, 2x speaking en 1x hsk-training (als voorbereiding op het hsk 4 examen, dat ik niet ga doen).  Ik zit in 1 年下, het tweede beginnersniveau (Elementary level 2). In totaal zijn er 6 niveaus en je kunt op elk niveau beginnen. Je niveau wordt bepaald door een toets aan het begin van het semester en in de eerste lesweek kun je nog van niveau wisselen Ik wilde heel graag op intermediate 1 beginnen maar dit was echt te moeilijk. Dit vond ik eerst heel erg vervelend omdat ik in NL al heel wat jaren Chinees leer maar doordat ik dit niet consequent gedaan heb was mijn niveau helaas nog steeds elementary.  Na de eerste lesweek was ik wel blij dat ik op dit niveau gebleven ben. 

Lesrooster

De lessen zijn over het algemeen leuk, vooral comprehensive chinese omdat we een leuke docent hebben die heel actief vertelt. We gebruiken de methode Developing Chinese en het idee is dat je ieder semester één niveau omhoog kunt. Door het semester zijn er soms korte toetsen of dictees maar deze tellen niet echt mee. Halverwege en aan het eind van het semester zijn er toetsen per vak. Vorige week hadden we toetsweek, vandaar ook geen verslag haha. Voor mij maakt de score niet echt uit omdat mijn semester geen onderdeel is van mijn studie. Ik merk wel dat mijn chinees echt beter wordt maar het gaat langzaam (of ik wil te snel haha). Het schrijven is wel heel lastig omdat ik pas afgelopen zomer met karakters schrijven begonnen ben. Ik kan iedereen daarom absoluut aanraden om als je chinees begint te leren ook de karakters bij te houden. Dit leek mij nooit zo nodig maar het is wel echt beter en helpt ook bij het onthouden van nieuwe karakters. 

Ik hoop dat ik de belangrijkste informatie beschreven heb maar je kunt natuurlijk altijd een bericht sturen als je nog andere vragen hebt :). 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.