China

28 oktober : Schoolreisje, tingxie en Taobao

Theeplantages

Vorige week zondag hadden we een soort schoolreisje (alleen niet door school georganiseerd). We zijn naar een natuurgebied geweest ten noorden van Xiamen met theeplantages en een waterval. De weg erheen was zo’n 2 uur en de airco van de bus werkte niet… Het laatste half uur was bergopwaarts, heel veel haarspeldbochten. De chauffeur leek de tijd van zijn leven te hebben, continue toeterend, roepend en lachend om de angstige buitenlandse studenten trotseerde hij de berg. Maar we hebben het overleefd! :D. 

Bergwandelen

Eenmaal aangekomen duurde het eerst een uur alvorens iedereen naar het toilet was geweest maar daarna kon de tocht bergafwaarts richting de waterval beginnen. De waterval was mooi, niet supergroot maar je kon er wel onder zwemmen en dat was leuk. Het water was koud maar niet té koud.

De waterval
Zwemmen in een waterval, eind oktober!

Na een paar uur moesten we hetzelfde pad weer omhoog, langs bamboe en theeplantages, heel erg mooi. In het dorpje probeerden een paar vrouwen ons wat van hun oogst te verkopen, ik heb een paar zoete aardappelen gekocht, die ik nog steeds moet koken in onze verboden waterkoker ;).

De aardappelen worden afgewogen met behulp van een  nogal gedateerde weegschaal. De vrouw was heel aardig.
Fruit
Een vriend kreeg een sigaret aangeboden en probeert uit te leggen wat een Go pro camera is.

Ook waren er een paar kleine theefabriekjes waar de theebladeren met veel zorg verwerkt werden. Ik had in het chinees gevraagd of ik even binnen mocht kijken in de fabriek waar had gewerkt werd. Er waren allerlei interessante machines en we mochten wat thee meenemen. 

Een bepaalde hoeveelheid thee moet op deze borden en dan wordt het geschud. Daarna wordt het bord in het rek geplaatst om te drogen
In de theefabriek, een paar machines, ik weet niet precies waar ze voor zijn. De eigenaar wilde het graag laten zien, hij zette speciaal nog een extra machine aan voor ons. 
Thee in de zon
Groene theee

Toen iedereen weer boven was zijn we met de bus teruggereden. Halverwege kwam er rook uit de bus, precies op de plek waar wij zaten. Ik en mijn huisgenoot vroegen ons af of we de bus moesten verlaten. terwijl we dit overwogen werd de rookwolk al snel groter en besloten we de bus onmiddellijk te verlaten. Volgens de chauffeur viel het allemaal wel mee. Het waren slechts de banden die oververhit waren geraakt en daarom rookten. Gewoon een kwartiertje wachten en toen kon de reis vervolgt worden. Uiteindelijk zijn we veilig weer thuisgekomen en het was een leuke dag;). 

Wachten tot de banden voldoende waren uitgerookt
Op de terugweg

Woensdag hadden we onze tweede tingxie, tingxie is een dictee van alle nieuwe karakters van het hoofdstuk. Vanaf nu krijgen we dit van ieder hoofdstuk dus vandaag is mijn karakterleerdag want maandag is de volgende tingxie. Verder heb ik deze week nog twee bibliotheekdagen gehad. De bibliotheek is supergroot met 8 verdiepingen. De inrichting is net als de UB, tafels, stopcontacten, boeken.  Iedere verdieping heeft een machine waaruit je  heet, warm en koud water kunt tappen. Ik heb hier gewerkt aan het artikel waar ik co-auteur van ben en aan het inkorten van mijn eigen artikel (gebaseerd op m’n masterthese) zodat ik het kan insturen voor publicatie maar dat is nog best wel lastig. Hoewel ik nooit zoveel zin heb om naar de bibliotheek te gaan (net als in Groningen) kom ik meestal wel in een soort bibliotheek modus. Wanneer ik daar eenmaal in zit en dan gaat de tijd heel snel (als je genoeg warme kleren hebt want het is er ook erg koud). 

Bibliotheek met glazen dak

 

 

 

Wat betreft het weer, het is nu wat minder warm, tussen de 20 (’s avonds) en 27 graden (’s middags). Ik weet niet waar het precies door komt maar het voelt kouder dan wanneer het in NL 27 graden is. Veel mensen hebben dan ook de truien uit de kast gehaald en ik gebruik mijn sjaal ook al haha en ’s nachts slaap ik met lange broek en een trui en sokken maar dat komt ook door de airco (op de Filipijnen is het trouwens altijd ruim boven de 20 graden! Desondanks draagt men daar wel warme truien  en lange broeken want alle gebouwen hebben airco). 

Op vrijdag heb ik geen lessen (alleen een optionele schilderles) dus dat is een goede dag om ergens heen te gaan want het is dan nog geen weekend en dus minder druk. Gisteren zijn we naar Jimei geweest, dit is een noordelijk deel van de stad. De busreis erheen is 2(!) uur. We wonen zo afgelegen dat het naar de stad ruim een uur met de bus is en naar Jimei dus 2 uur. Dit komt ook omdat de bus overal stopt, met de taxi zou het wel sneller zijn maar ja we zijn nog student haha en de bus kost maar 40 cent haha ;). In Jimei hebben we in Wanda (een winkelcentrum dat heel bekend is hier) gegeten. Japanse ramen, heel lekker, eindelijk weer eens wat anders. Daarna zijn we naar de turtle garden geweest, dit is een park met het huis van Mr. Tan Kah Kee, een man uit Thailand die Jimei university en ook Xiamen University heeft opgericht. Nu is dit ook een stichting die scholarships geeft aan studenten die in Xiamen komen studeren, helaas heeft hij mij geen scholarship gegeven. Zijn huis is in Romaanse stijl gebouwd en enkele andere gebouwen in deze wijk ook. Er was een hele mooie zonsondergang.  Verder hebben we een beetje gewinkeld en heb ik wat kleren gekocht. 

Zonsondergang, ben heel blij met deze foto, voorop de drakenboten en een pagode en achterin de hoge gebouwen
drakenboten, 1x per jaar wordt er een drakenboot race georganiseerd
Schoolgebouw in Romaanse stijl
Van dichtbij
Meer in het Turtle park
Mr. Tan Kah Kee’s residentie, kon nog net een foto maken voor 3 tourgroepen naar binnen kwamen
Wij voor Mr. Tan Kah Kee’s residentie 🙂
Blije kokosnoten
De toren van mr. Tan Kah Kee

Gisteren kwam ook mijn eerste bestelling van Taobao aan! Echt alles is te koop op taobao en dit wordt dan ook grootschalig gedaan door de studenten. Er zijn meerdere plaatsen op de campus waar pakketten worden afgeleverd. Als je iets online besteld krijg je een sms zodra het is afgeleverd op één van deze plaatsen. Waar precies staat in de sms, samen met een wachtwoord dat je kan gebruiken om de locker te openen waar je pakket dan in ligt. Elke dag worden er ontzettend vel pakketten afgeleverd en afgehaald. Je ziet altijd over mensen met pakketten sjouwen haha. Ik heb twee theeflessen besteld zodat ik warme thee kan meenemen. 

De pakketdienst brengt een nieuw lading pakketjes
De lockers waar je je pakket uit kunt halen met de code uit de sms

Dit was het verslag van deze week. Natuurlijk zijn er ook wel dingen minder leuk en heb ik genoeg dingen om over na te denken maar die beschrijf ik hier niet allemaal, wat natuurlijk niet betekent dat álles alleen maar éêéen groot feest is ;). Maar vergeleken met vorig jaar gaat het wel veel beter. Ik mis Nederland als land helemaal niet. De lieve mensen die ik in NL ken natuurlijk wel! Vind het daarom echt heel leuk hoeveel berichten ik nog steeds krijg met de vraag hoe het gaat op whatsapp enzo 🙂 Hoewel Nederland een heel vredig en veilig land is om op te groeien voel ik eigenlijk geen enkele band met Nederland, misschien omdat ik geadopteerd ben. Ik denk vaak na over de vraag of ik nu Nederlands ben of Chinees. Ik ben erachter gekomen dat ik me in China vooral Aziatisch voel. Net als mijn Filipijnse vrienden die eigenlijk Chinees zijn maar waarvan de ouders naar de Filipijnen geëmigreerd zijn. Zij zijn ook Chinees maar wonen niet in China, net als ik. En ze zijn ook niet in China opgegroeid en spreken niet goed Chinees, net als ik. En net als de Chinees Nederlandse vrienden die ik in Nederland heb leren kennen afgelopen jaar. Nouja dat zijn wat ideeën van nu, dit soort dingen veranderen ook weer door nieuwe ervaringen. 


10 Reacties

  • Yanine

   Ahh ja ik bedoel ook vooral het land, de cultuur,de studiestress, niet alle lieve mensen in NL, zoals jij , die mis ik ook wel! 😘😊

 • Janny

  Toch mooi dat je je Aziatisch voelt in je geboorteland, het zit toch in je genen. Pieter en ik volgen je verhalen met veel plezier. Ben ook erg trots op je, je bent een sterke jonge vrouw. We wensen je alle geluk en succes van de wereld. Veel liefs en een dikke knuffel van ons..

 • Sytske

  Avontuurlijk schoolreisje! Wat anders dan de dierentuin van Emmen.
  Wat een energie klinkt er in je verhaal, de hele week lessen en koken en studeren. En dan in jullie vrije tijd erop uit! Ondernemend stel hoor!

 • Julian

  Hoi Yanine!
  Ik vind je manier van schrijven heel grappig, heel herkenbaar ook in vergelijking met de manier waarop je praat. De foto’s en onderschriften begeleiden het verhaal mooi.
  Ik ben blij om te lezen dat het goed met je gaat (beter dan vorig jaar; de ReMa krijgt je niet klein :D), en dat het je bevalt!

  Succes met de tingxie!

 • Todd @visit50

  Hi, which language are you writing in? I’d like to use a translate app to read your website 🙂
  Perhaps you’ll enjoy my travel blog as well – from your IG it looks like we’ve explored some of the same places

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.