China

29 september: Ni shi na guo ren? 你是哪过人?Natuurlijk is het logisch dat met zoveel studenten uit zoveel verschillende landen één van de eerste vragen is ‘Waar kom je vandaan?’ of in het Chinees ‘Ni shi na guo ren?’ Zelf ben ik hier ook altijd wel benieuwd naar. Sowieso is het voor Chinese mensen vaak één van de eerste vragen ook aan elkaar. China is zo’n groot land en wie weet kom je wel uit dezelfde provincie, stad of streek.


Als ik dan antwoord ‘The Netherlands’ of “Wo shi helanren’ komt na enkele seconden de observatie dat ik toch best wel Aziatisch lijk… Soms wordt dan gevraagd of mijn ouders Chinees zijn en als ik antwoord dat die beide Nederlands zijn dan is de verwarring compleet en begint het uitleggen. Ik ben geboren in China maar ik ben opgegroeid in Nederland, Europa. “wo zai zhongguo chusheng, danshi, wo zai ouzhou zhuan da de“ en “wo shi huayi‘‘ wat zoiets betekent als ‚‘ ik woon in het buitenland maar ben van Chinese afkomst’. In het Engels zeg ik gewoon direct dat ik geadopteerd ben dan is het maar direct duidelijk. Wat er nog bijkomt is dat veel mensen het Chinese woord voor Nederland niet goed kennen of niet weten waar het land ligt. Hoewel ik goed begrijp dat mensen zich afvragen hoe het precies zit, is het nu wel weer even genoeg geweest, het uitleggen. Soms laat ik mijn roommate het vertellen haha, die de vragen inmiddels ook minstens zo vaak gehoord heeft. Op de adoptie zelf reageert men trouwens altijd positief maar wel op verschillende manieren. De reacties zijn in te delen in licht geschrokken, voor hen is adoptie misschien een nog onbekend fenomeen, en in bewonderend, zowel voor het verhaal, dat ik nu weer terug ben in China als voor mijn ouders. Opvallend is dat Chinese mensen nooit verder vragen, ze glimlachen en knikken alleen dat ze het begrepen hebben.

Nou ja ik weet uit ervaring dat dit hoort bij momenten waarop je nieuwe mensen leert kennen, waar dan ook. Ondanks dit voel ik me eigenlijk wel thuis hier in Xiamen. Hoewel ik ook wel moeite heb dat zo te zeggen aangezien veel mensen (ook chinezen zelf) een negatief beeld hebben van China en de Chinese bevolking. Hoe kan je je dan toch goed voelen in zo’n land of er zo graag heen willen? Dit is een kwestie waar ik, vooral afgelopen jaar, veel over nagedacht heb. 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.