China

6 november: Zonsopgang, Jinjiang en Quanzhou

Zonsopgang vanaf een berg in Xiamen

Vorig weekend zijn we de stad in geweest om een verjaardag te vieren. Die nacht hebben we gewacht tot de zon op kwam.  Omstreeks 5:45 was het zover, het was plotseling licht. Iets daarna kwam de zon achter deze berg te voorschijn. Hoewel het vroeg leek waren we niet alleen. Om 6:15 waren al veel mensen aan het dansen en badmintonnen op de berg. Om 7:00 wilden we weer terug naar huis maar door wat problemen in de communicatie waren we pas om 9:30 weer thuis…

En toen was daar de zon!

Gelukkig kon ik toen nog ruim 4 uur slapen tot om 14:00 de bus vertrok naar het International Xiamen Pink Power Event. We hadden ons al voor dit evenement opgegeven voordat ik wist dat we de nacht op een berg zouden doorbrengen en wilden het daarom niet meer afzeggen. Dit evenement werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de gezondheid van vrouwen. Dit in het kader van de nieuwe droom van China (de precieze toekomstplannen zijn 2 weken geleden door de president gepresenteerd op een belangrijke bijeenkomst). Het was wel interessant om eens mee te maken maar ik zou niet weer gaan, alles was roze en overal werden foto’s gemaakt. Je kon niet veel doen, we hebben wat gelopen en moesten steeds lang wachten. We zouden nog een kleine presentatie moeten geven waarbij mijn team NL zou vertegenwoordigen door in het Nederlands te roepen “Zorg goed voor de vrouwen!” maar dit ging uiteindelijk niet door. ’s Avonds was er een show met muziek en dans en tot slot werden wij van Xiamen University op het podium geroepen. Er werden heel veel foto’s gemaakt en er werd geapplaudisseerd maar wij wisten niet waarom. Het evenement was ten einde en iedereen kreeg een powerbank en usb-stick cadeau. Inmiddels waren we wel erg moe en we waren dan ook blij toen we eindelijk terug konden :). 

Ik ben verstopt…

Na dit weekend volgde een normale week met lessen, tingxie, nog meer taobao pakketjes en kleding wassen. Op vrijdag is mijn wasdag, als ik tijd heb. Beneden zijn 4 wasmachines en deze zijn te gebruiken via een app genaamd Mr. Hi. In Mr. Hi kun je via gps zien welke wasmachines er beschikbaar zijn. De machines zijn genummerd en je kiest in de app het nummer van je wasmachine. Ook kun je in de app het programma kiezen en de temperatuur en vervolgens kun je betalen via Alipay want daaraan is de app verbonden ;). Een normale was op 40 graden kost 50ct. We hebben aan het plafond van ons balkon een rek waarin je kledinghangers kunt hangen. Dit is erg handig en voor mij ook typisch chinees. 

En toen was het wéér weekend :). Vrijdag zijn we naar Jinjing geweest. Mijn roommate haar familie woont in de Filipijnen maar heeft ook een appartement in Jinjing. Ook een deel van haar familie woont hier. Jinjing is ongeveer een 1.30 uur naar het noorden. Onderweg kwamen we veel steenfabrieken tegen. Dit is een regio waarin de steenindustrie erg actief is. Volgende week is de zoveelste International Xiamen Stone Fair. Jinjing is een kleine stad in de regio Jinjiang. De wijk waarin haar appartement staat is gebouwd waar vroeger zee was. Hier zijn toen veel nieuwe winkels en woningen gekomen maar nu staan veel winkels leeg. Er waren heel weinig mensen op straat en in één straat waar een hele leuke koffie/theebar was, was helemaal niemand, het leek net een spookstad… 

Appartementen complexen (ongeveer 15 stuks, allemaal hetzelfde)
Er is wel wat groen, waar kinderen kunnen fietsen/spelen
De theebar was van binnen heel gezellig. Ik heb een passievruchtenthee. 

Het was wel leuk om bij haar familie thuis te zijn, helaas kon ik nauwelijks wat verstaan wat heel frustrerend was (de familie spreekt Minanhua dialect maar ook mandarijn was lastig). Mijn roommate heeft een nichtje van 5 jaar oud waar we mee gespeeld hebben. We hebben teletubbies in het chinees gekeken, super grappig want hier heb ik heel veel herinneringen aan. Ze heten bijna hetzelfde en hebben ook tubbietoast en tubbietoetjes! 

Uitzicht over Quanzhou

Zaterdag zijn we naar Quanzhou geweest met de Didi taxi. Didi is de Chinese Uber app waarmee je een taxi kunt boeken. In Quanzhou hebben we weer een berg beklommen, heel veel trappen op maar het uitzicht was mooi. Ook is hier een zeer bekend standbeeld van Laozi. 

Laozi

De eindbestemming was het ‘Sky Lake’, op de foto’s was dit meer blauw maar in het echt was het meer bruin… wel waren er een paar zwanen. Toen wilden we weer naar beneden en vingen we uit een gesprek op dat het een half uur zou duren als we linksaf zouden gaan.

Sky Lake
Houten pad met bomen 

Het pad linksaf was gemaakt van hout en heel mooi omdat de bomen er door heen konden groeien. Het pad was eindeloos en we schatten in dat het op deze manier nog uren zou duren. We overwogen te liften maar gelukkig kwam er een didi taxi. Ik probeerde te praten met de chauffeur om een beetje te oefenen. Het plan was om naar een Vegetarisch buffet restaurant te gaan. Eerst was ons ingevoerde adres verkeerd, daarna bleek het buffet net gesloten te zijn… Gelukkig kun je in China altijd overal eten, behalve in ons alternatieve restaurant, ook hier was de kok net naar huis.. Rijst en komkommer met sojasaus konden ze wel maken. Onderweg kwamen we deze tempel tegen. 

Een drukbezochte tempel
Volgens mij probeert deze man de toekomst te voorspellen mbv een vogeltje in een kooitje
Dit papier symboliseert geld en wordt overal verkocht. Het is bedoeld om te verbranden als offer

De volgende bestemming was een pagode en een tempel.

Sommige mensen nemen hun konijn mee naar de tempel
De Pagode
De tempel
Een groep vrouwen aan het dansen

De op één na laatste plek zou de eerste moskee van China zijn. Na een half uur in de didi taxi kwamen we aan op deze bijzondere plek die ons door iedereen werd aangeraden… 

De moskee, helaas niet toegankelijk. We waren écht op de goede plek maar er werd net verbouwd. 
Water basins werden schoongemaakt en gevuld met water
Een kwekerij van iets, ik wil nog uitzoeken wat dit precies was. In het water liggen kratten opgestapeld
Vlakbij het huis van de oma van mijn roommate is strand! Ook al was het maar 100 meter en koud en harde wind, ik hou van zee en strand
Uitwaaien! Tot volgende week 🙂

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.