China

8 oktober: Herfstvakantie, Nanping en Fuzhou

Met Yangting en de nanny in Gaitou

De afgelopen week was het herfstvakantie en had ik tijd om naar Fuzhou en Nanping te reizen. De start van deze reis was helaas niet zonder problemen (trein gemist door te denken dat ik pas zondag i.p.v. zaterdag zou vertrekken, geen enkel kaartje voor trein of bus meer beschikbaar op zowel zaterdag als zondag, bushaltes missen, veel te grote afstanden in deze stad, verkeersdrukte en een lege telefoon…).  Echter, ’s avonds had iemand blijkbaar zijn ticket gecanceld waardoor Yangting toch nog een ticket kon boeken voor zondagavond, een opluchting!

In Fuzhou heb ik Yangting en haar vriend bezocht. Yangting is de kleindochter van de vrouw die mij in 1994 ruim een jaar verzorgd heeft in het kindertehuis in Nanping. In 2007 hebben we haar en Yangting ontmoet en sindsdien zijn we in contact gebleven via de Chinese sociale media. Samen met Yangting en haar vriend zijn we 2 dagen in Fuzhou geweest. ’s Ochtends werden we al om 7:00 gewekt omdat het ontbijt klaar stond. De moeder van Yangting haar vriend was heel erg aardig, had een tandenborstel voor mij gekocht en kookte iedere ochtend een warm ontbijt met rijst met pompoen, gebakken ei, krabsoep, tofu en gebakken kool. Verder hebben we boodschappen gedaan, lunch gekookt, zijn naar ktv en KFC geweest en hebben Game of Thrones gekeken, ook hier is dat een populaire serie.

 

Huis in Fuzhou
In de supermarkt garnalen vangen voor de lunch. Ze sprongen steeds uit het mandje
Karaoke

 

Nanping is 3 uur met de auto vanaf Fuzhou, met de hogesnelheidstrein maar 40 minuten. Dit is toch wel een heel andere stad dan Fuzhou of Xiamen. Yangting woont hier met haar ouders en de nanny (haar oma) kwam ook logeren. We hebben het dorp bezocht waar de nanny woont. Dit dorp, Gaitou, telt op dit moment nog zo’n 30 inwoners en ligt midden in de bergen. Het is één uur rijden met de auto vanaf Nanping. De nanny vertelde hoe zij vroeger altijd 4 uur naar Nanping en weer terug liep om hier boodschappen te doen. Tot Yangting 10 jaar was woonde zij bij haar oma in dit dorp omdat haar moeder in Nanping woonde en werkte. Omdat ze hier niet langer naar school kon is zij met 10 jaar ook naar de stad verhuisd.

Inwoner van Gaitou
Bezems maken
Sommige woningen zijn half in de rotsen gebouwd
De nanny moet iedere dag deze stijle trap op om bij haar huis te komen

Verder hebben we veel samen gegeten. Ik heb o.a. krabsoep gegeten, dit liever dan de kippenvoeten of de gebakken kikker. Daarnaast waren er bijzondere groenten zoals bamboewortels en bamboescheuten uit het dorp van de nanny. Ook een soort kastanjes en aardappelen die je rauw kunt eten. De nanny verbouwt al haar eten zelf en, had een groot deel van haar oogst meegenomen voor ons. Ik heb ook geholpen met koken. Samen met Yangting en de nanny heb ik dumplings gevouwen en hebben we groente gebakken. Eten is hier erg belangrijk en de familie is ontzettend gastvrij. Ze willen dat je niks tekort komt en je helemaal op je gemak voelt. Omdat er zoveel aangeboden werd vond ik het soms ook moeilijk om steeds nee te moeten zeggen.

Diner met familie

’s Avonds keken we televisie, Chinese soaps of China Sing (net als the voice of china). Dit ging nog net zo als in 2015. Het was heel leuk om het dagelijks leven met hen mee te maken. Je merkt dat er heel veel overeenkomsten zijn en toch ook weer veel verschillen. Zo mag je absoluut niet gaan slapen met (handdoek) droog haar. Het haar moet helemaal droog zijn. Ik ga juist vaak expres slapen met nat haar maar Yangting vertelde iedereen in Nanping dat ik in Fuzhou naar bed was gegaan terwijl mijn haar nog niet kurkdroog was. Ook draagt men in huis slippers, wat ik een erg goede gewoonte vind aangezien de straat vies is (ook in Nederland). Als ik een paar stappen zonder slippers deed werd er direct door iedereen naar de slippers gewezen. Soms was ik gespannen omdat ik graag een goede gast en vriendin wilde zijn en niet zo goed wist wat er verwacht werd. Hoewel ik het wel wist was het een beetje confronterend te merken hoeveel moeite ik heb om mee te doen in een gesprek. Basiszinnen en iets over jezelf vertellen lukt wel maar daar ben je bij vrienden snel doorheen. Met de nanny deed ik vaak een spelletje waarbij we beide dingen aanwezen in de ruimte en het Chinese woord erbij zeiden. Ik voelde me weer helemaal 5 jaar oud ;), maar dit is wel een effectieve manier om nieuwe woorden te leren.

Een kleine fabriek waar kleding genaaid wordt in Nanping
Gele huizen
De nanny wilde voor mij een zilveren armband kopen als cadeau. Op de terugweg kwam zij iedere paar meter vrienden tegen die ooit in Gaitou woonden en nu naar Nanping vertrokken zijn
Nanping
Nanping, van de buitenkant zien dit soort appartementen er misschien oud uit maar van binnen is het vaak heel netjes en modern. Links is net een nieuwe supermarkt gebouwd. In de flat rechts woont Yangting.

Na twee dagen bracht de vader van Yangting mij op de motor naar het treinstation. Dit duurde 40 minuten, motorrijden is eigenlijk heel leuk :).

Na nog eens 40 minuten was ik weer terug in Fuzhou. Hier had ik afgesproken met een vriend uit Groningen. Heel grappig om elkaar nu in Fuzhou te zien. Aan het eind van de middag moest ik weer terug naar Xiamen. Ook tussen Fuzhou en Xiamen is een hogesnelheidstrein waardoor dit stuk ongeveer even lang duurt als vanaf Xiamen station naar de universiteit. Ik ben eerst met de metro naar het station gegaan, toen met de trein en vervolgens met de taxi want ik had geen zin meer in nog eens 2.5 uur in een overvolle bus. De taxi is wel 25x zo duur als de bus (namelijk 6,40 ipv 0,25) maar dat ik er wel voor over. Het was een hele leuke week met heel veel ervaringen en indrukken 🙂 daarom was ik ook best wel moe aan het eind. 😉

Met Kelvin bij Gong Cha
Fuzhou – Wu Yi square
3 lanes 7 alleys: een toeristische straat in Fuzhou
Hele leuke winkel met allemaal postkaarten waar ik meteen een voorraadje heb ingeslagen

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.